Dodawanie do koszyka może nie działać poprawnie. Należy odświeżyć stronę po dodaniu do koszyka. Jutro to naprawimy. Adding to the cart may not work correctly. Please refresh the page after adding to cart. We will fix it tomorrow.

Odczynniki chemiczne i edukacja zdrowotna

Twoje zdrowie i dobrobyt są naszym priorytetem.

Jak rozrobić peptydy? Sprawdzone wskazówki

Zanim zaczniesz korzystać z jakiegokolwiek peptydu, musisz zapoznać się z tym, jak rozrobić dany produkt. Najczęściej w tym celu stosuje się wodę bakteriostatyczną. Bez względu na przeznaczenie substancji należy przygotować odpowiedni roztwór. Jak to zrobić? Podpowiadamy w artykule.

Czym jest woda bakteriostatyczna?

Na wstępie warto wyjaśnić, czym jest woda bakteriostatyczna? Jest to substancja wykorzystywana w farmakologii, do zahamowania rozrostu drobnoustrojów i większości bakterii. Składa się ze sterylnej wody i oraz 0,9% roztworu alkoholu benzylowego. Tak przygotowany rozpuszczalnik idealnie nadaje się do tego, aby zapobiec rozmnażaniu się bakterii w preparacie. Należy mieć na względzie, że woda ta nie zabija istniejących drobnoustrojów, a tylko zapobiega ich namnażaniu.

Czy rozrabianie peptydów jest konieczne i po co to robić?

Rozrabianie peptydów przy wykorzystaniu wody bakteriostatycznej ma podstawowe zalety, do których należą:

  • obecność substancji mającej właściwości niszczące drobnoustroje,
  • większa odporność rozcieńczonej substancji, zapewniając jej dłuższą datę przydatności,
  • rozcieńczone peptydy są lepiej przyswajane przez organizm,
  • brak skutków ubocznych i przeciwwskazań do stosowania.

Jak rozrobić roztwór do iniekcji?

Jeśli ktoś chciałby zażywać peptydy w formie iniekcji, powinien odpowiednio przygotować roztwór. Zazwyczaj peptydy otrzymuje się w formie proszku sterylnie zamkniętego w fiolce. Dlatego konieczna jest obecność rozpuszczalnika, który pozwoli podać np. bpc 157 w odpowiedni sposób. Do stworzenia roztworu niezbędna będzie:

  • woda bakteriostatyczna do iniekcji,
  • insulinówka o pojemności 1 ml,
  • waciki i środek dezynfekujący,
  • igła o długości co najmniej 25 mm i średnicy 0,5 mm 
  • opakowanie z proszkiem. 

Na wstępie należy odbezpieczyć fiolkę z proszkiem i zdezynfekować jej górną część przy pomocy wacika i środka dezynfekującego. Następnie igłę montujemy na strzykawce i pobieramy nią 1 ml wody i wstrzykujemy rozpuszczalnik do fiolki z proszkiem. Powtarzamy czynność 3 razy, aby w butelce znalazły się 3 ml płynu. Potem należy wyjąć igłę i sprawdzić, czy proszek odpowiednio się rozpuszcza. Jeśli proszek nie rozpuścił się do końca i osiada na ściankach – pod żadnym pozorem nie wstrząsaj butelką! W takim wypadku należy rolować buteleczkę w obu dłoniach. Nie należy także stosować środka od razu. Najlepiej będzie, jeśli odczeka się około 30-40 minut. 

Jak rozrobić peptydy do atomizera?

Jeśli chcesz rozrobić substancję, która będzie wprowadzana donosowo, powinieneś przygotować:

  • sól fizjologiczną,
  • lejek,
  • fiolkę z proszkiem.

Proces wygląda znacznie prościej niż poprzedni. Różni się tylko substancją rozcieńczającą. Na początku, odkręć buteleczkę z solą fizjologiczną i fiolkę z proszkiem. Umieść na fiolce z proszkiem lejek, który pozwoli precyzyjnie przelać sól fizjologiczną. Zakręcić fiolkę s peptydem i bardzo ostrożnie wymieszać. Bez gwałtownych ruchów! Ponownie obracamy fiolkę delikatnie w dłoniach i doglądamy, czy substancja w pełni się rozpuściła. Następnie zamontować atomizer.

Jak przechowywać peptydy?

To, jak długo można przechowywać peptydy, zależy od tego, czy rozrobiliśmy już nasz produkt, czy nadal jest on w formie proszku. 

Według dostępnych danych przechowywanie peptydów w formie suchej powinno odbywać się:

  • od 30 do 40 dni w temperaturze pokojowej,
  • od 90 do 120 dni w temperaturze 2-8 stopni Celsjusza,
  • do 2 lat w temperaturze -20 stopni Celsjusza,

Przechowywanie peptydów w formie rozrobionej:

  • od 30 do 40 dni w lodówce,
  • od 1 do 5 dni poza lodówką.
0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Dodaj do koszyka