Dodawanie do koszyka może nie działać poprawnie. Należy odświeżyć stronę po dodaniu do koszyka. Jutro to naprawimy. Adding to the cart may not work correctly. Please refresh the page after adding to cart. We will fix it tomorrow.

Odczynniki chemiczne i edukacja zdrowotna

Twoje zdrowie i dobrobyt są naszym priorytetem.

Teakryna – ulepszona kofeina

Teakryna – ulepszona kofeina

Teakryna, znana również jako kwas 1,3,7,9-tetrametylurowy, jest alkaloidem purynowym występującym w owocach kakaowca cupuacu  (Theobroma grandiflorum) oraz chińskiej herbacie (Camellia assamica) znanej jako „kucha”. Sama struktura chemiczna teakryny jest podobna do kofeiny z dodatkową grupą metylową w pozycji 9 oraz karbamidem w wyniku dodatkowej grupy ketonowej w pozycji 8.

Teakryna używana jest przy przewlekłym zmęczeniu, na poprawę pamięci i funkcji poznawczych oraz wpływa na mózg podobnie jak kofeina pobudzając ośrodkowy układ nerwowy przy wyższych dawkach i wyciszając aktywność ośrodkowego układ nerwowego przy niższych dawkach.

„Kucha”, czyli odmiana herbaty pochodzącej z Chin, która jest bogatym źródłem teakryny stosowana jest w chińskiej medycynie od lat na poprawę samopoczucia, nastroju, wytrzymałości oraz odporności.

Jak teakryna wpływa na nasz organizm?

1 ) Ma działanie energetyzujące, pozytywnie wpływa na nastrój i samopoczucie oraz lekko poprawia zdolności kognitywne – badanie na młodych kobietach i mężczyznach suplementujących 150mg kofeiny, 150mg teakryny oraz kofeiny i placebo przez okresy 3 dni przedzielonych tygodniem braku jakiejkolwiek suplementacji. Odnotowano nasilenie subiektywnych uczuć uważności, czujności, skupienia i wyższej energii u osób suplementujących teakrynę z kofeiną w odniesieniu do grup suplementujących tylko kofeinę, lub placebo.

2 ) Zwiększa wytrzymałość – w badaniu symulującym mecz piłki nożnej u kobiet oraz mężczyzn stwierdzono, iż teakryna suplementowana z kofeiną nie tylko zwiększa zdolności kognitywne bardziej niż każdy z tych suplementów osobno, ale również dało przewagę kondycyjną grupie stosującej suplement nad grupą kontrolną w dogrywce.

3 ) Nie zwiększa ciśnienia krwi  – w przeciwieństwie do kofeiny badania pokazują, iż stosowanie suplementów zawierających teakryne nie powoduje przyśpieszenia bicia serca, ani zwiększenia ciśnienia tętniczego krwi.

4 ) Nie ma efektów ubocznych – w badaniu na szczurach trwającym 90 dni stosowano bardzo duże dawki aby ustalić poziom niewywołujący obserwowalnych skutków (NOAEL) teakryny, który wg owego badania wynosi 180 mg/kg masy ciała/dzień. U zdrowego 70-kilogramowego człowieka jest to 12,6 gramów teakryny na dzień.

Jak to wygląda w praktyce?

Suplementacja 200mg teakryny przez przynajmniej 7 dni może dodać energii, znacznie poprawić samopoczucie, zwiększyć wytrzymałość, obniżyć uczucie zmęczenia oraz w przeciwieństwie do kofeiny nie zwiększy ciśnienia krwi oraz nie spowoduje efektu lęku przy wyższych dawkach.
Jest to suplement pochodzący z herbaty lub owoców kakaowca o bardzo niskim ryzyku wystąpienia efektów ubocznych (w literaturze naukowej do teraz nie stwierdzono efektów ubocznych długotrwałego stosowania teakryny).

1, 3 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26610558/
2 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30999897/
4 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27635133/

 

Sklep

 

0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Dodaj do koszyka