Dodawanie do koszyka może nie działać poprawnie. Należy odświeżyć stronę po dodaniu do koszyka. Jutro to naprawimy. Adding to the cart may not work correctly. Please refresh the page after adding to cart. We will fix it tomorrow.

Odczynniki chemiczne i edukacja zdrowotna

Twoje zdrowie i dobrobyt są naszym priorytetem.

Wegetariańska alternatywa dla kolagenu: Uzupełnij niedobory kolagenu bez konieczności spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego

Kolagen to najliczniej występujące białko w naszym organizmie, stanowiące kluczowy element budulcowy wszystkich tkanek. Zapewnia on sprężystość i elastyczność skóry oraz zdrowe, silne włosy i paznokcie. Organizm jest w stanie sam wytwarzać białko, jednak z wiekiem nasza zdolność do produkcji kolagenu spada, a coraz mniejszej ilości substancji nie da się przeoczyć. Objawia się m.in. przez utratę jędrności skóry, osłabienie stawów i kości oraz pogorszenie kondycji włosów. Przejdź do dalszej części artykułu i poznaj innowacyjne źródła kolagenu.

Niedobory kolagenu: Z jakich źródeł czerpać kolagen wegetariański?

Kolagen jest podstawowym składnikiem tkanki łącznej u zwierząt i ludzi. Z tego względu jego największe pokłady będą znajdować się w galaretce, żelatynie, skórce kurczaka czy rybach. Czy w takim razie dla osób, które podjęły decyzję o zaprzestaniu spożywania mięsa, nie ma możliwości na odpowiednią suplementację?

Kolagen w tabletkach – czy wegetarianin może go stosować?

Wybierając odpowiedni suplement, często możemy wpaść w pułapkę. Tabletka wygląda niewinnie i mogłoby się zdawać, że w białej kapsułce nic ze zwierzęcia nie ma. Niestety. Suplementacja w tabletkach również zawiera kolagen zwierzęcy w postaci hydrolizatów, czyli peptydów kolagenowych. Taka struktura substancji pozwala na szybsze wchłanianie, niż w przypadku kolagenu pozyskiwanego z pożywienia. Przed zakupem danej substancji warto zorientować się, czy w preparacie nie znajduje się kolagen rybi lub wieprzowy.

Wybierając odpowiednie suplementy w postaci tabletek, warto sięgnąć po dedykowany kolagen wegański lub wegetariański. Przy czym nie istnieje produkt wegański, który będzie miał w sobie typowy kolagen i zapewni jego 100% substytut. Pomimo tego na rynku dostępne są roślinne zamienniki, które pomagają zwiększyć syntezę kolagenu i zapobiegają jego przedwczesnemu zanikowi. Do substancji tych należy m.in. genisteina. Dostępna w postaci suplementów lub dostarczana z pożywieniem. Występuje w czerwonej koniczynie, soczewicy oraz nasionach roślin strączkowych.

Alternatywa dla suplementacji kolagenu – zacznij pobudzać procesy związane z produkcją kolagenu

Wegetarianie i weganie, zamiast głowić się, jak dostarczyć sobie więcej kolagenu w postaci suplementów, mogą po prostu zmobilizować swój organizm do jego wzmożonej produkcji. Jak do tego doprowadzić? Kolagen w naszym ciele powstaje w przebiegu reakcji biochemicznych z wykorzystaniem różnych składników. Jeśli procesy produkcyjne kolagenu nie są zaburzone w naszym organizmie, możesz je dodatkowo wspomóc, dostarczając organizmowi następujące witaminy i minerały:

  1. Witamina C – wpływa na aktywność najważniejszych enzymów zaangażowanych w wytwarzanie kolagenu. Mowa tu o hydroksylazie prolinowej i lizynowej, które odpowiadają za prawidłową strukturę kolagenu. Włączając na stałe do swojej diety maliny, truskawki, paprykę, brokuły, kalafior czy natkę pietruszki zapewnisz jej stały dostęp.
  2. Miedź – również niezbędna w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych za sprawą pobudzania produkcji kolagenu. Dostarczanie dużych ilości miedzi sprzyja zwiększonemu usieciowieniu włókien kolagenowych. Innymi słowy – miedź pozwala kolagenowi być mocniejszym i bardziej odpornym na zniszczenie. Dostarczymy go w takich produktach jak nasiona sezamu, pestki słonecznika, orzechy laskowe, ziemniaki czy bataty.
  3. Cynk – do produkcji białka niezbędny będzie także cynk. Niedobory tego pierwiastka objawiają się poprzez łamliwe włosy i powoli gojące się rany. Zapewniając sobie odpowiednią podaż tego składnika, jesteś w stanie wspomóc produkcję kolagenu. Wegetarianie powinni sięgać po produkty takie jak kasza gryczana, migdały, kakao czy pestki dyni.
  4. Krzem – ważny składnik odżywczy w kwestii gojenia się ran, a także tworzenia się kości, ponieważ uczestniczy w produkcji białka kolagenowego. Aby uzbroić się w odpowiednią ilość krzemu, warto spożywać otręby i ciemne pieczywo, a także banany, daktyle i rodzynki.

Alternatywa dla kolagenu – dostarcz materiał budulcowy

Powyższe składniki mają charakter funkcjonalny, co znaczy, że będą one w stanie pobudzić procesy związane z produkcją białka. Jednak, aby doszło do jego wytworzenia, potrzebny jest materiał budulcowy, czyli aminokwasy. Mamy na myśli głównie prolinę, glicynę i hydroksypolinę. Nasz organizm ma możliwości do samodzielnego ich wytworzenia. Natomiast, jeśli ich produkcja nie będzie wystarczająca, aby w pełni pokryć zapotrzebowanie, dobrze jest je uzupełnić.

Ghk-Cu – innowacyjna terapia przeciwstarzeniowa dla wegetarian

Ghk cu to peptyd miedziowy, w którego skład wchodzi miedź oraz L-glicyna, L-histydyna i L-lizyna. Peptyd to syntetyczny związek, dlatego nie ma żadnych przeciwwskazań dla wegetarian przed jego stosowaniem. Substancja idealnie sprawdzi się w kuracji przeciwstarzeniowej. Do jego głównych zalet zalicza się przede wszystkim przywrócenie młodzieńczego i promiennego wyglądu skóry. Poprawia kondycję włosów i paznokci wspierając odbudowę ich struktury. Ghkcu przyspiesza również gojenie się ran i uszkodzenia tkanek. To wszystko ze względu na zdolność peptydu do stymulacji syntezy kolagenu i elastyny, czyli dwóch białek, które tworzą „rusztowanie” dla skóry.

Osoby, które nie jedzą mięsa i do tej pory borykały się z niedoborem białka budującego 80% skóry, chętnie sięgają po peptyd w celu uzupełnienia kolagenu w organizmie. Pozwala im on dostarczyć odpowiednie składniki bez potrzeby rezygnowania z własnych przekonań.

0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Dodaj do koszyka